Geschreven door Tekstbureau Roemers

 

Flyer SLIM event 

Folder of Flyer

In november 2017 werd ik door de gemeente Moerdijk gevraagd om bij een ondernemersevent te assisteren. Er werd een nieuw online platform gelanceerd waarop ondernemers in de regio hun diensten kunnen aanbieden. Zou ik die ondernemers tijdens het event willen helpen hun teksten te schrijven? Ik mocht dan zelf ook wat promotiemateriaal wegleggen. Natuurlijk wilde ik dat wel. Want wat is er nou leuker voor een schrijver dan anderen te helpen met schrijven? Maar dat promotiemateriaal moest er nog wel even komen. Wat zou het beste werken tijdens een netwerkavond? Een folder of een flyer? En wat is het verschil eigenlijk?
 

Verschil tussen folder en flyer

Een flyer heeft het formaat van één A4-tje of kleiner terwijl een folder bestaat uit meerdere pagina’s. Het woord folder komt ook van het Engelse werkwoord vouwen (to fold). Je kunt dus meer informatie kwijt in een folder dan in een flyer. Vaak wordt een folder langer bewaard en daarmee heeft hij een hogere informatiewaarde. Een flyer bevat meestal een aanbieding voor een bepaald evenement en zal na lezing snel worden weggegooid. De informatie van een flyer is kort en bondig. Het is een call-to-action voor een moment. Voor zowel de flyer als de folder geldt dat de contactgegevens heel duidelijk moeten zijn.

Flyer met aanbieding

Ik koos voor een flyer omdat ik mijn collega-ondernemers wel een leuke korting op een tekst cadeau wilde doen. Dat paste goed bij het event. Bij een promotie hoort wel een einddatum anders kun je jaren later nog teksten schrijven voor een prikkie, dus besloot ik om eind januari 2018 op de flyer te zetten. Ver weg, maar ook niet té ver. Het evenement heette SLIM, dus een woordspeling was zo gevonden.

Half doosje over

Op de avond zelf legde ik de flyers overal neer en zorgde ik ervoor dat mensen ze ook meenamen. Toch vond ik deze week nog een half doosje flyers in de kast. Jammer, die kan ik dus weggooien. Dat is het nadeel van een flyer. Een folder had ik nog eens kunnen gebruiken…