Blog of column?

bloggende huisvrouw

Voor mijn werk als zakelijk blogger wordt me nogal eens gevraagd wat eigenlijk het verschil is tussen een column en een blog. Eerlijk gezegd lopen die twee nogal eens in elkaar over en zijn er misschien wel meer overeenkomsten dan verschillen.

Blog

Een weblog of blog is een soort publiek dagboek op het internet.Je mag heel persoonlijk schrijven over dingen die jou bezig houden. Dat kan echt van alles zijn. Een zakelijk blogger schrijft de blogs in opdracht van een bedrijf of een persoon. Maar ook dan kan het best een persoonlijk onderwerp zijn.

In een dagboek schrijf je regelmatig, voor een blog moet je dat dus ook doen. Je lezers willen steeds weten of je nog iets nieuws hebt te melden of dat je weer een bijzondere ervaring hebt opgedaan.
Door jezelf als deskundige neer te zetten, wordt het blog geloofwaardig, hoewel je altijd moet oppassen dat de commerciële insteek niet te groot wordt.
Een blog hoeft ook niet 'mooi' te zijn geschreven. Natuurlijk moet een stuk goed zijn opgebouwd maar een blog is vooral een schriftelijke weergave van hoe je het mondeling zou vertellen. Een blog is als een goed gesprek. Er zit structuur in maar je mag ook veel zijstapjes maken.

Column

Een column behandelt per keer één onderwerp. Van een column verwacht je wel een mooie schrijfstijl en een duidelijke mening. Een column mag shockeren. Graag zelfs. Al schrijvende mag je de grenzen best overschrijden. De lezer verwacht van een column een nieuwe invalshoek.
Een column mag geen enkele commerciële waarde bevatten. Zodra er een sponsorachtige betaling achter zit (of als een vermoeden wordt gesuggereerd), kan absoluut niet meer van een column worden gesproken.
Een column publiceer je over het algemeen in opdracht van kranten, tijdschriften of nieuwswebsites. Jouw column verschijnt dus meestal ergens anders. Dáár zit ook de essentie van het verschil met een blog. Iedereen kan bloggen. Niet iedereen kan een column publiceren.