B1 schrijven

Word je begrepen?

Je boodschap helder overbrengen is een vak. Het begint allemaal met goede voorbereiding. Leef je in in je doelgroep en bepaal wat je wil bereiken. Schrijf duidelijk en overzichtelijk en zet je belangrijkste boodschap vooraan. Direct duidelijk schrijven is prettig voor iedereen. Want waarom zou je moeilijk doen? 

Taalniveau B1

B1 is een neutrale term voor begrijpelijke taal waarmee je direct duidelijk bent. Je kunt het ook  als eenvoudig Nederlands omschrijven. In Vlaanderen wordt het heldere taal genoemd. Sommige mensen zeggen jip-en-janneketaal, maar daar ben ik niet zo'n fan van. Dat voelt voor mij een beetje als een waardeoordeel. 

Eerst even de cijfers. 1 op de 9 Nederlanders heeft moeite met lezen. Ongeveer 40% leest op niveau B1. Maar een flink percentage zit daar nog onder: bijna 20%. Het tekstniveau van de meeste bedrijven sluit niet aan bij dit leesniveau. Zo’n 70% van overheden en bedrijven communiceert op niveau C1. Geen wonder dat veel lezers die informatie niet begrijpen.

Het is belangrijk dat overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties werken aan toegankelijke dienstverlening, zodat iedereen mee kan doen in onze samenleving.

Kenmerken van een B1 tekst

B1 betekent niet dat de tekst simpel is. Zeker niet. Een B1 tekst is gewoon prettig om te lezen. Ook voor mensen die een hoger niveau wel aankunnen. Kenmerken van een B1 tekst zijn:

  • een duidelijke en overzichtelijke opmaak
  • een logische opbouw met hoofdstukken, alinea’s en tussenkopjes
  • afwisseling in zinslengte
  • normale woorden zonder vaktaal

Niveaus Europees Referentiekader

A1 en A2
De basisgebruiker: de lezer begrijpt heel eenvoudige teksten.

B1 en B2
De onafhankelijke gebruiker: de lezer begrijpt 'normale' alledaagse teksten.

80 procent van de Nederlandse bevolking begrijpt een tekst op B1 niveau.

C1 en C2
De vaardige gebruiker: de lezer begrijpt complexe teksten. C1 is ongeveer mbo-plus niveau en hoger.