B1 schrijven is Europese norm

Wat is B1 taalniveau?

Om een tekst voor iedereen leesbaar te maken wordt vaak de term B1 gebruikt. Dit is een term die afkomstig is van de Europese norm om te meten hoe goed iemand een vreemde taal beheerst. Het Europees Referentiekader onderscheidt zes taalniveaus, oplopend van A1 (basisgebruiker) tot C2 (zeer vaardige gebruiker). Beheers je als niet-Nederlander onze taal op B1-niveau, dan kun je je redden in alledaagse gesprekken en eenvoudige teksten lezen. Inmiddels wordt de indicatie B1 voor alle Nederlanders gebruikt. Daarnaast is B1 meer verschoven van gebruiker richting tekst zelf. Het niveau B1 is daarmee een merknaam geworden voor begrijpelijk schrijven.

Lees meer...

 

Wha wha

De ideofoon is een huilende baby


Blog Tekstbureau Roemers over de ideofoonDat heb je soms met woorden. Spreek ze uit en je kunt voelen wat ze betekenen. Zelfs als je de taal niet kent. Iedereen die een vreemde taal heeft geleerd kent dit fenomeen. Bepaalde woorden roepen associaties op. Toen ik in Chili woonde leerde ik Castellano, een variant op het Spaans met invloeden van de Mapuche indianen. Deze bijzondere combinatie levert onder andere het woord ‘guagua’ op, wat ‘baby’ betekent. En als je het goed uitspreekt, ‘wha wha’, hoor je het baby’tje zachtjes huilen.
 
Lees meer...

Het verschil tussen SEO en SEA

Het verschil tuusen SEO en SEA

Zomaar een website volschrijven en publiceren op het internet levert meestal niet zoveel bezoekers op. De zoekmachines zoals Google en Bing moeten jouw website weten te vinden en daarvoor moet je je aan een aantal spelregels houden. Ben je bezig om de website van je bedrijf te verbeteren of te vernieuwen dan kom je al snel de termen SEO en SEA tegen. In dit artikel leg ik je kort uit wat het verschil tussen beide termen is.

 

Lees deze blog

De winnende offerte

de winnende offerte

Met een goede offerte maak je het verschil tussen een opdracht binnen halen of mislopen. De eerste indruk heb je al gemaakt met een persoonlijk acquisitiegesprek. Nu is het tijd om de klant te laten zien dat je hem begrepen hebt en dat jij hem kunt helpen.

Een offerte is meer dan een prijsopgave, het is ook een visitekaartje. Hij mag niet te kort zijn, want dan lijkt het net of je dienst niet zoveel voorstelt. Maar te lang is ook niet goed, want dan haakt de potentiële opdrachtgever misschien juist af. De winnende offerte is precies de juiste combinatie van jouw expertise, goede voorwaarden en een eerlijke prijs.


Lees de 10 tips waarmee je gaat scoren:

Lees deze blog

Blog of column?

bloggende huisvrouw

Voor mijn werk als zakelijk blogger wordt me nogal eens gevraagd wat eigenlijk het verschil is tussen een column en een blog. Eerlijk gezegd lopen die twee nogal eens in elkaar over en zijn er misschien wel meer overeenkomsten dan verschillen.

Blog

Een weblog of blog is een soort publiek dagboek op het internet.Je mag heel persoonlijk schrijven over dingen die jou bezig houden. Dat kan echt van alles zijn. Een zakelijk blogger schrijft de blogs in opdracht van een bedrijf of een persoon. Maar ook dan kan het best een persoonlijk onderwerp zijn.

Lees deze blog