Wat is B1 taalniveau?

Om een tekst voor iedereen leesbaar te maken wordt vaak de term B1 gebruikt. Dit is een term die afkomstig is van de Europese norm om te meten hoe goed iemand een vreemde taal beheerst. Het Europees Referentiekader onderscheidt zes taalniveaus, oplopend van A1 (basisgebruiker) tot C2 (zeer vaardige gebruiker). Beheers je als niet-Nederlander onze taal op B1-niveau, dan kun je je redden in alledaagse gesprekken en eenvoudige teksten lezen. Inmiddels wordt de indicatie B1 voor alle Nederlanders gebruikt. Daarnaast is B1 meer verschoven van gebruiker richting tekst zelf. Het niveau B1 is daarmee een merknaam geworden voor begrijpelijk schrijven.

Communiceren op B1 niveau

Meer dan de helft van lezend Nederland beheerst onze taal tot B1 niveau. Wanneer een tekst op een hoger niveau geschreven is, dan wordt die vaak niet gelezen. En daarmee gaat veel informatie verloren. Allerlei brieven, websites of formulieren worden weggegooid, doorgeklikt of verscheurd omdat de zinnen te lang zijn of het woordgebruik te ingewikkeld. Dat is frustrerend voor de lezer maar ook vervelend voor bedrijven en overheden. Communicatie is van groot belang in allerlei bedrijfstakken. Helder taalgebruik is een voorwaarde. Niet alleen de overheid, maar ook de financiƫle wereld, gezondheidszorg en juridische dienstverlening willen daarom hun teksten maar al te graag op B1-niveau geschreven hebben.

Krachtig en helder

Een B1 tekst is een fijne tekst om te lezen voor alle taalniveaus. Het is namelijk een krachtige duidelijke tekst waar we snel de juiste informatie uit kunnen halen. Wie een tekst op B1 niveau schrijft, bereikt dus alle lezers. En dat is precies de bedoeling.