Een Brabantse aprilCursus Brabants voor bovensloters

 
Na de opening van de binnentuin van de Fendertshof raakte ik in gesprek met een van de bewoonsters, een geboren en getogen Brabantse. We kwamen aan de praat over hoe het was om te wonen in het woonzorgcentrum van Fijnaart. ‘Het is hier een komen en gaan van
mensen’, vertelde ze, ‘dat is wel eens wennen, vooral als ze uit Rotterdam of Amsterdam komen, en ons niet kunnen verstaan.’ Tja, daar kon ik inkomen, vooral in dat komen en gaan. Het lijkt me niet prettig als je steeds moet wennen aan nieuwe gezichten waarvan je ook zeker weet dat ze mettertijd gaan.
 
Ik ben in mijn leven al heel wat keren verhuisd en daardoor blijf je altijd en eeuwig een buitenstaander. Toen ik opgroeide in een klein dorpje in de Flevopolder was ik al import omdat ik zo dom was geweest mijn eerste levensjaar in Groningen door te brengen. Was ik het dorp ontvlucht om te studeren in de grote stad Amsterdam, bleek ik een provinciaaltje te zijn. Vervolgens trok ik naar België alwaar madam een Hollènjer werd. Later, in Chili, was de buitenlandse ineens een gringa. En nu, in Fijnaart ben ik een bovensloter!
 
‘Ik spreek ook geen Brabants, maar ik versta u wel goed’, zei ik stom als ik was, want ik werd meteen getest op mijn zogenaamde talenkennis. ‘Weet je dan wel wat april betekent?’ vroeg mijn dorpsgenoot. Ik stotterde zoiets als dat ik niet beter wist of het was de maand waarin ik geboren was. Waarop mijn Brabantse lerares me triomfantelijk toevertrouwde dat het de oprit naar een boerderij was. Weer wat geleerd! 

 

Flyer SLIM event 

Folder of Flyer

In november 2017 werd ik door de gemeente Moerdijk gevraagd om bij een ondernemersevent te assisteren. Er werd een nieuw online platform gelanceerd waarop ondernemers in de regio hun diensten kunnen aanbieden. Zou ik die ondernemers tijdens het event willen helpen hun teksten te schrijven? Ik mocht dan zelf ook wat promotiemateriaal wegleggen. Natuurlijk wilde ik dat wel. Want wat is er nou leuker voor een schrijver dan anderen te helpen met schrijven? Maar dat promotiemateriaal moest er nog wel even komen. Wat zou het beste werken tijdens een netwerkavond? Een folder of een flyer? En wat is het verschil eigenlijk?
 

Verschil tussen folder en flyer

Een flyer heeft het formaat van één A4-tje of kleiner terwijl een folder bestaat uit meerdere pagina’s. Het woord folder komt ook van het Engelse werkwoord vouwen (to fold). Je kunt dus meer informatie kwijt in een folder dan in een flyer. Vaak wordt een folder langer bewaard en daarmee heeft hij een hogere informatiewaarde. Een flyer bevat meestal een aanbieding voor een bepaald evenement en zal na lezing snel worden weggegooid. De informatie van een flyer is kort en bondig. Het is een call-to-action voor een moment. Voor zowel de flyer als de folder geldt dat de contactgegevens heel duidelijk moeten zijn.

Flyer met aanbieding

Ik koos voor een flyer omdat ik mijn collega-ondernemers wel een leuke korting op een tekst cadeau wilde doen. Dat paste goed bij het event. Bij een promotie hoort wel een einddatum anders kun je jaren later nog teksten schrijven voor een prikkie, dus besloot ik om eind januari 2018 op de flyer te zetten. Ver weg, maar ook niet té ver. Het evenement heette SLIM, dus een woordspeling was zo gevonden.

Half doosje over

Op de avond zelf legde ik de flyers overal neer en zorgde ik ervoor dat mensen ze ook meenamen. Toch vond ik deze week nog een half doosje flyers in de kast. Jammer, die kan ik dus weggooien. Dat is het nadeel van een flyer. Een folder had ik nog eens kunnen gebruiken… 

 

 

 

B 1 punt zetten
 

Tips voor het schrijven van een B-1 tekst 

In mijn blog ‘Wat is B1 taalniveau’ leg ik uit dat een B1 tekst voor iedereen een fijne tekst is om te lezen. Het is namelijk een duidelijke tekst waar we snel de juiste informatie uit kunnen halen. Wie een tekst op B1 niveau schrijft, bereikt alle lezers. Maar hoe doe je dat dan, een B1-tekst schrijven? In deze blog geef ik je tips waarmee jouw tekst beter leesbaar wordt. 
 
Lees deze blog

 

speeddaten in kerk

Speeddaten

Gisteravond ben ik gaan speeddaten in een kerk. Mijn echtgenoot heb ik ontmoet in de kerk waar ik als kind met mijn ouders naartoe ging. De achterste bank was voor de jongeren. Zonder dat er regels voor waren wist iedereen dat in het dorp. Zodra je naar de brugklas ging, mocht je zondags op de achterste bank. Een soort speeddaten avant-la-lettre.

Lees meer...

kladblok pen en potlood

Column schrijven = moeilijk!

Vorige week ontving ik een uitnodiging om nieuws over mijn bedrijf te delen op de website van Ondernemers Vereniging Fijnaart. Een column die ook nog eens gedeeld wordt op facebook. Topidee natuurlijk! En een makkelijke manier om extra naamsbekendheid te creëren. Nou ja, makkelijk? Een goede column schrijven is juist heel moeilijk. Want het nieuws zit wel in je hoofd, maar als je het dan op moet schrijven dan lijkt het scherm wel terug te staren! En als je dan na veel ‘backspace’ en ‘delete’ iets origineels hebt bedacht, dan weet je ineens niet meer of de werkwoorden wel goed gespeld zijn!

Daarom eerst 5 handige tips:

Lees meer...