Blog

Cursiefje 1 # Oorpijn

De dierenarts doet goede zaken, sinds kort is de praktijk gehuisvest in een spiksplinternieuw gebouw. Als trouwe klant mochten we de feestelijke opening meemaken las ik op de uitnodiging die onze hond een paar weken geleden had gekregen. Gelukkig kan de hond niet lezen, dus hoefden we niet te gaan. Maar nu had hij last van zijn oor. Hij wreef er mee over de kokosmat en piepte een beetje. Ik moest toch maar even langskomen zei de assistente aan de telefoon. Een dag later meldde ik me aan de frisse nieuwe balie. Daarop stonden nog wat verlepte bloemstukken en geinige kaartjes van tevreden huisdieren. We mochten plaatsnemen in de wachtruimte. Het was er stil, de hond ging rustig aan mijn voeten liggen wachten. Daar was de assistente alweer. ‘U zit hier verkeerd’, zei ze. ‘Dit is de wachtkamer voor de poezen. Met een hond erbij worden de dieren gestrest.’ Ik keek eens goed om me heen en zag nu de lieve poezenbeeldjes en de ergonomische plank waar de reismandjes konden staan. Een oplettend baasje had kunnen weten: voor honden verboden. Ik stond op en de hond dus ook. Hij sjokte goedmoedig achter me aan naar de volgende wachtkamer, speciaal voor zijn soort. Toen ik het hoekje omliep sprong er ineens een woest blaffende buldog met blikkerende tanden omhoog. We schrokken ons de tering!

(afbeelding uit Honden van Arie Willem Segboer)

Week van de Nederlandse taal

 ‘Vannacht weer zo slecht geslapen van de neefjes op mijn kamer! Pas toen ik er een paar doodgemept had – jammer van de bloedsporen op de muur – viel ik in slaap.’

Natuurlijk kunnen neefjes behoorlijk irritant zijn, maar om ze dan maar meteen om zeep te helpen? En dan ook nog zo koelbloedig!

Worstelen met zakelijke teksten 1

Tips voor het schrijven van zakelijke teksten

Informeer je klant

Schrijvers van zakelijke teksten hebben een mooi beroep. Wij mogen, nee moeten, nieuwsgierig zijn. ‘Ik zou graag nog wat achtergrondinformatie willen hebben zodat ik een beter beeld krijg,’ vraag ik vaak bij een klant. En dan mag ik in de werkplaats/het laboratorium/de OK/de drukkerij kijken en alle vragen stellen die in me opkomen. Natuurlijk helpt al die info me om de tekst goed op papier te krijgen. Maar ik vind het ook gewoon superleuk. Ik kom op bijzondere plekken en leer steeds weer iets nieuws. 
  
Eenmaal terug achter mijn bureau begint het geworstel met de tekst. Want zo’n excursie was heel interessant, maar wat moet ik nu schrijven? Die vraag is pas te beantwoorden als je twee dingen duidelijk hebt:

Cursus Brabants voor bovensloters

Na de opening van de binnentuin van de Fendertshof raakte ik in gesprek met een van de bewoonsters, een geboren en getogen Brabantse. We kwamen aan de praat over hoe het was om te wonen in het woonzorgcentrum van Fijnaart. ‘Het is hier een komen en gaan van mensen’, vertelde ze, ‘dat is wel eens wennen, vooral als ze uit Rotterdam of Amsterdam komen, en ons niet kunnen verstaan.’ Tja, daar kon ik inkomen, vooral in dat komen en gaan. Het lijkt me niet prettig als je steeds moet wennen aan nieuwe gezichten waarvan je zeker weet dat ze mettertijd gaan.

Folder of flyer

In november 2017 werd ik door de gemeente Moerdijk gevraagd om bij een ondernemersevent te assisteren. Er werd een nieuw online platform gelanceerd waarop ondernemers in de regio hun diensten kunnen aanbieden. Zou ik die ondernemers tijdens het event willen helpen hun teksten te schrijven? Ik mocht dan zelf ook wat promotiemateriaal wegleggen. Natuurlijk wilde ik dat wel. Want wat is er nou leuker voor een schrijver dan anderen te helpen met schrijven? Maar dat promotiemateriaal moest er nog wel even komen. Wat zou het beste werken tijdens een netwerkavond? Een folder of een flyer? En wat is het verschil eigenlijk?

Tips voor het schrijven van een B-1 tekst

In mijn blog ‘Wat is B1 taalniveau’ leg ik uit dat een B1 tekst voor iedereen een fijne tekst is om te lezen. Het is namelijk een duidelijke tekst waar we snel de juiste informatie uit kunnen halen. Wie een tekst op B1 niveau schrijft, bereikt alle lezers. Maar hoe doe je dat dan, een B1-tekst schrijven? In deze blog geef ik je tips waarmee jouw tekst beter leesbaar wordt.

Speeddaten

Gisteravond ben ik gaan speeddaten in een kerk. Mijn echtgenoot heb ik ontmoet in de kerk waar ik als kind met mijn ouders naartoe ging. De achterste bank was voor de jongeren. Zonder dat er regels voor waren wist iedereen dat in het dorp. Zodra je naar de brugklas ging, mocht je zondags op de achterste bank. Een soort speeddaten avant-la-lettre.

Column schrijven = Moeilijk

Vorige week ontving ik een uitnodiging om nieuws over mijn bedrijf te delen op de website van Ondernemers Vereniging Fijnaart. Een column die ook nog eens gedeeld wordt op facebook. Topidee natuurlijk! En een makkelijke manier om extra naamsbekendheid te creëren. Nou ja, makkelijk? Een goede column schrijven is juist heel moeilijk. Want het nieuws zit wel in je hoofd, maar als je het dan op moet schrijven dan lijkt het scherm wel terug te staren! En als je dan na veel ‘backspace’ en ‘delete’ iets origineels hebt bedacht, dan weet je ineens niet meer of de werkwoorden wel goed gespeld zijn!

Daarom eerst 5 handige tips:

Wat is B1 taalniveau?

Om een tekst voor iedereen leesbaar te maken wordt vaak de term B1 gebruikt. Dit is een term die afkomstig is van de Europese norm om te meten hoe goed iemand een vreemde taal beheerst. Het Europees Referentiekader onderscheidt zes taalniveaus, oplopend van A1 (basisgebruiker) tot C2 (zeer vaardige gebruiker). Beheers je als niet-Nederlander onze taal op B1-niveau, dan kun je je redden in alledaagse gesprekken en eenvoudige teksten lezen. Inmiddels wordt de indicatie B1 voor alle Nederlanders gebruikt. Daarnaast is B1 meer verschoven van gebruiker richting tekst zelf. Het niveau B1 is daarmee een merknaam geworden voor begrijpelijk schrijven.

Wat is een ideofoon?

Wha wha

De ideofoon is een huilende baby

Dat heb je soms met woorden. Spreek ze uit en je kunt voelen wat ze betekenen. Zelfs als je de taal niet kent. Iedereen die een vreemde taal heeft geleerd kent dit fenomeen. Bepaalde woorden roepen associaties op. Toen ik in Chili woonde leerde ik Castellano, een variant op het Spaans met invloeden van de Mapuche indianen. Deze bijzondere combinatie levert onder andere het woord ‘guagua’ op, wat ‘baby’ betekent. En als je het goed uitspreekt, ‘wha wha’, hoor je het baby’tje zachtjes huilen.

Het verschil tussen SEO en SEA

Zomaar een website volschrijven en publiceren op het internet levert meestal niet zoveel bezoekers op. De zoekmachines zoals Google en Bing moeten jouw website weten te vinden en daarvoor moet je je aan een aantal spelregels houden. Ben je bezig om de website van je bedrijf te verbeteren of te vernieuwen dan kom je al snel de termen SEO en SEA tegen. In dit artikel leg ik je kort uit wat het verschil tussen beide termen is.

De winnende offerte

De winnende offerte

Met een goede offerte maak je het verschil tussen een opdracht binnen halen of mislopen. De eerste indruk heb je al gemaakt met een persoonlijk acquisitiegesprek. Nu is het tijd om de klant te laten zien dat je hem begrepen hebt en dat jij hem kunt helpen.

Blog of column?

Voor mijn werk als zakelijk blogger wordt me nogal eens gevraagd wat eigenlijk het verschil is tussen een column en een blog. Eerlijk gezegd lopen die twee nogal eens in elkaar over en zijn er misschien wel meer overeenkomsten dan verschillen.

Egogenre, mooi blogwoord!

In mijn blog “7 tips voor een succesvolle zakelijke blog” schrijf ik dat gortdroge onderwerpen aantrekkelijk kunnen worden gemaakt met een persoonlijke noot (tip 4). De ombudsvrouw van De Volkskrant meldt hetzelfde in haar artikel “Journalisten krijgen steeds meer een gezicht” van zaterdag 28 februari.

Zeven tips voor een succesvolle zakelijke blog

Een zakelijke blog trekt klanten naar je website en vergroot je kans op online succes. Maar dan moet je wel gaan schrijven. Met deze 7 tips in je achterhoofd gaat het je lukken!

1. Deel jouw kennis met je klant

Wees niet bang om iets weg te geven. Hiermee wek je vertrouwen en zullen klanten jou gaan zien als expert. Bij een expert zullen ze graag terug komen.

Hebberig van een webinar

Zaterdag 23 november zat ik achter de laptop voor mijn eerste webinar. Het woord alleen al zorgde voor hooggespannen verwachtingen. Laat het eens over je tong rollen: w e b i n a r…. Als tekstschrijver raak je daar gewoon een beetje opgewonden van. Ik had geen idee wat ik kon verwachten. Zou ik de spreker zien? Zou hij mij ook kunnen zien? Ik had mij geïnstalleerd in de kamer van mijn zoon, aan zijn overvolle bureau. De afgekloven pennen en kauwgum opzij geschoven. De deur op slot gedaan zodat er geen kinderen binnen konden komen om dingen te vragen die voor een moeder belangrijk zijn om te beantwoorden, maar niet voor een tekstschrijver.