Week van het Nederlands 2020

Fragment van Twee tulpen met mug en kever, Jacob Marrel, Rijks

 ‘Vannacht weer zo slecht geslapen van de neefjes op mijn kamer! Pas toen ik er een paar doodgemept had – jammer van de bloedsporen op de muur – viel ik in slaap.’

Natuurlijk kunnen neefjes behoorlijk irritant zijn, maar om ze dan maar meteen om zeep te helpen? En dan ook nog zo koelbloedig!

In Groningen zouden ze van mijn opmerking echter niet vreemd opkijken. Iedereen heeft wel eens last van muggen in huis. Dan is er inderdaad maar één oplossing: doodslaan!

Van 3 tot en met 10 oktober is het de week van het Nederlands met als thema de veelzijdigheid van taal. Van Groningen tot Louvain-la-Neuve en van Nijmegen tot Brugge spreken we allemaal Nederlands, maar we verstaan elkaar niet altijd meteen. Soms moeten we wat meer moeite doen.

Neem die moeite, verwonder je, mep de mug tegen de muur. En doe mee met de week van het Nederlands @WvhN20.


 

Tips voor het schrijven van zakelijke teksten
 
Japanse worstelaars van Raimund von Stillfried-Ratenitz
 
Informeer je klant
 
Schrijvers van zakelijke teksten hebben een mooi beroep. Wij mogen, nee moeten, nieuwsgierig zijn. ‘Ik zou graag nog wat achtergrondinformatie willen hebben zodat ik een beter beeld krijg,’ vraag ik vaak bij een klant. En dan mag ik in de werkplaats/het laboratorium/de OK/de drukkerij kijken en alle vragen stellen die in me opkomen. Natuurlijk helpt al die info me om de tekst goed op papier te krijgen. Maar ik vind het ook gewoon superleuk. Ik kom op bijzondere plekken en leer steeds weer iets nieuws. 
  
Eenmaal terug achter mijn bureau begint het geworstel met de tekst. Want zo’n excursie was heel interessant, maar wat moet ik nu schrijven? Die vraag is pas te beantwoorden als je twee dingen duidelijk hebt:
 
Lees meer...


Cursus Brabants voor bovensloters

 Een Brabantse april
 
Na de opening van de binnentuin van de Fendertshof raakte ik in gesprek met een van de bewoonsters, een geboren en getogen Brabantse. We kwamen aan de praat over hoe het was om te wonen in het woonzorgcentrum van Fijnaart. ‘Het is hier een komen en gaan van mensen’, vertelde ze, ‘dat is wel eens wennen, vooral als ze uit Rotterdam of Amsterdam komen, en ons niet kunnen verstaan.’ Tja, daar kon ik inkomen, vooral in dat komen en gaan. Het lijkt me niet prettig als je steeds moet wennen aan nieuwe gezichten waarvan je zeker weet dat ze mettertijd gaan.
 
Ik ben in mijn leven al heel wat keren verhuisd en daardoor blijf je altijd en eeuwig een buitenstaander. Toen ik opgroeide in een klein dorpje in de Flevopolder was ik al import omdat ik zo dom was geweest mijn eerste levensjaar in Groningen door te brengen. Was ik het dorp ontvlucht om te studeren in de grote stad Amsterdam, bleek ik een provinciaaltje te zijn. Vervolgens trok ik naar België alwaar madam een Hollènjer werd. Later, in Chili, was de buitenlandse ineens een gringa. En nu, in Fijnaart ben ik een bovensloter!
 
‘Ik spreek ook geen Brabants, maar ik versta u wel goed’, zei ik stom als ik was, want ik werd meteen getest op mijn zogenaamde talenkennis. ‘Weet je dan wel wat april betekent?’ vroeg mijn dorpsgenoot. Ik stotterde zoiets als dat ik niet beter wist of het was de maand waarin ik geboren was. Waarop mijn Brabantse lerares me triomfantelijk toevertrouwde dat het de oprit naar een boerderij was. Weer wat geleerd! 

 

Flyer SLIM event 

Folder of Flyer

In november 2017 werd ik door de gemeente Moerdijk gevraagd om bij een ondernemersevent te assisteren. Er werd een nieuw online platform gelanceerd waarop ondernemers in de regio hun diensten kunnen aanbieden. Zou ik die ondernemers tijdens het event willen helpen hun teksten te schrijven? Ik mocht dan zelf ook wat promotiemateriaal wegleggen. Natuurlijk wilde ik dat wel. Want wat is er nou leuker voor een schrijver dan anderen te helpen met schrijven? Maar dat promotiemateriaal moest er nog wel even komen. Wat zou het beste werken tijdens een netwerkavond? Een folder of een flyer? En wat is het verschil eigenlijk?
 

Verschil tussen folder en flyer

Een flyer heeft het formaat van één A4-tje of kleiner terwijl een folder bestaat uit meerdere pagina’s. Het woord folder komt ook van het Engelse werkwoord vouwen (to fold). Je kunt dus meer informatie kwijt in een folder dan in een flyer. Vaak wordt een folder langer bewaard en daarmee heeft hij een hogere informatiewaarde. Een flyer bevat meestal een aanbieding voor een bepaald evenement en zal na lezing snel worden weggegooid. De informatie van een flyer is kort en bondig. Het is een call-to-action voor een moment. Voor zowel de flyer als de folder geldt dat de contactgegevens heel duidelijk moeten zijn.

Flyer met aanbieding

Ik koos voor een flyer omdat ik mijn collega-ondernemers wel een leuke korting op een tekst cadeau wilde doen. Dat paste goed bij het event. Bij een promotie hoort wel een einddatum anders kun je jaren later nog teksten schrijven voor een prikkie, dus besloot ik om eind januari 2018 op de flyer te zetten. Ver weg, maar ook niet té ver. Het evenement heette SLIM, dus een woordspeling was zo gevonden.

Half doosje over

Op de avond zelf legde ik de flyers overal neer en zorgde ik ervoor dat mensen ze ook meenamen. Toch vond ik deze week nog een half doosje flyers in de kast. Jammer, die kan ik dus weggooien. Dat is het nadeel van een flyer. Een folder had ik nog eens kunnen gebruiken… 

 

 

 

B 1 punt zetten
 

Tips voor het schrijven van een B-1 tekst 

In mijn blog ‘Wat is B1 taalniveau’ leg ik uit dat een B1 tekst voor iedereen een fijne tekst is om te lezen. Het is namelijk een duidelijke tekst waar we snel de juiste informatie uit kunnen halen. Wie een tekst op B1 niveau schrijft, bereikt alle lezers. Maar hoe doe je dat dan, een B1-tekst schrijven? In deze blog geef ik je tips waarmee jouw tekst beter leesbaar wordt. 
 
Lees deze blog